Върховният съд на САЩ блокира в петък плана на администрацията на

...
Върховният съд на САЩ блокира в петък плана на администрацията на
Коментари Харесай

И Върховният съд поряза Байдън за студентските заеми

Върховният съд на Съединени американски щати блокира в петък плана на администрацията на президента Джо Байдън за опрощаване на студентски заеми, оповестява CNN.

Така отхвърли стратегия, ориентирана към даване на до 20 000 долара облекчение на милиони кредитополучатели, борещи се с неизплатени задължения.

Решението беше взето с 6 гласа " за " против 3 гласа " срещу ", като главният арбитър Джон Робъртс е от консервативното супермнозинство.

Решението се приема като проваляне за президента Байдън. Но може и да бъде употребявано от него в президентската конкуренция през 2024 година, като се опита да подтиква либералите с довода, че консервативният съд му е попречил да облекчи дълга на гласоподавателите.

Междувременно републиканците празнуват решението като проваляне на проекта за " избавяне ".

Ръководените от републиканците щати и консерваторите, оспорващи програмата, споделят, че тя се равнява на противозаконен опит за заличаване на към 430 милиарда $ федерален дълг по студентски заем под прикритието на пандемията.

Робъртс сподели, че администрацията на Байдън и министърът на образованието са пренаписали закона.

Припомняме, че през ноември Федерален арбитър в Тексас постанови, че проектът на президента Байдън да анулира стотици милиарди долари дълг по студентски заеми е противозаконен и би трябвало да бъде анулиран.

Американският областен арбитър Марк Питман, назначен от някогашния републикански президент Доналд Тръмп във Форт Уърт, тогава назова програмата " противоконституционно практикуване на законодателната власт на Конгреса ", тъй като се произнесе в интерес на двама кредитополучатели, подкрепени от консервативна защитническа група.

Планът за облекчение на дълга вече беше краткотрайно блокиран от основания в Сейнт Луис 8-ми областен апелативен съд на Съединени американски щати, до момента в който преглежда настояването на шест ръководени от републиканците щата да го наложи, до момента в който те апелираха отхвърлянето на личния си иск.

Около 26 милиона американци са кандидатствали към ноември за опрощаване на студентски заеми, а Министерството на образованието на Съединени американски щати утвърди молби от 16 милиона.

Планът на Байдън беше обект на няколко правосъдни каузи от страна на консервативни основни прокурори и юридически групи. Планът, разгласен през август, приканва за опрощаване на до 10 000 $ дълг за студентски заем за кредитополучатели, които изкарват по-малко от 125 000 $ годишно или 250 000 $ за фамилни двойки.

Безпартийната бюджетна работа на Конгреса през септември пресметна, че опрощаването на дълга ще отстрани към 430 милиарда $ от 1,6 трилиона $ неуреден студентски дълг и че над 40 милиона души дават отговор на изискванията да се възползват.

В четвъртък Върховният съд одобри друго решение, което бе подложено на критика от Байдън - забрани потреблението на расова и етническа принадлежност при приема в университети в страната.

Главният арбитър Джон Робъртс написа в мнението на болшинството, че въпреки дейностите да са " доброжелателни ", те не могат да продължат постоянно и съставляват противоконституционна дискриминация против другите.

" Студентът би трябвало да бъде третиран въз основа на неговия или нейния опит като субект - не въз основа на раса ", написа Робъртс.

Съдия Соня Сотомайор обаче упрекна болшинството, че са далтонисти за действителността на " ендемично сегрегирано общество ".

" Пренебрегването на расата няма да изравни общество, което е расово неравнопоставено ", написа тя.

Това решение нанася сериозен удар на десетилетна процедура, която усилва опциите за обучение за афро-американци и други малцинства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР